Wenche sluttet å falle da hun begynte å sykle

Wenche Gjertsen (75) begynte å sykle til filmbiblioteket Motiview da utstyret ble installert på Presteheia omsorgssenter i Kristiansand kommune i januar 2015. Her kommer hun til dagavdelingen tre ganger i uken.

Wenche Gjertsen hadde en hverdag preget av daglige fall. Etter tre måneder med sykkeltrening og Motiview har hun kun falt tre ganger. - Det er reneste åpenbaringen, det er helt utrolig, sier 75-åringen.
Wenche Gjertsen hadde en hverdag preget av daglige fall. Etter tre måneder med sykkeltrening og Motiview har hun kun falt tre ganger. - Det er reneste åpenbaringen, det er helt utrolig, sier 75-åringen.

Etter en god frokost setter hun seg ved sykkelen og sykler mellom en og halv annen mil hver eneste mandag, onsdag og fredag.

- Det er bare én gang jeg har gått glipp av å trene, da var jeg ikke i form. I helgene lengter jeg frem mot mandagen, jeg syns det blir lenge å ikke trene på to dager, forteller sprekingen.

Bedre pust og balanse

- Jeg har til nå syklet rundt 20 mil til sammen. I løpet av denne perioden har jeg merket store endringer i livet mitt. Før falt jeg hele tiden, hver dag, på butikken, i trapper men også på bar bakke.

Article image
Wenche på Presteheia omsorgssenter

«De siste månedene har jeg bare falt tre ganger. Det er fantastisk», forteller hun.

- I tillegg har jeg kols, men etter at jeg begynte å trene har det også blitt lettere å puste. Nå har jeg trappet ned, og bruker bare ekstra oksygen om natten når jeg sover.

På tur til Bergen

Gjertsen er opprinnelig fra Bergen, men flyttet til Kristiansand for å komme nærmere familien.

- Jeg reiser på turer til Bergen når jeg trener og hører på musikken og synger samtidig. Det er veldig koselig, samtidig som jeg får litt hjemlengsel av og til, humrer hun.

- Men jeg sykler andre ruter også, her en dag var jeg på tur i København.

Det Gjertsen syns er ekstra bra med selve sykkelen er at hun kan sitte på en vanlig stol når hun sykler.

- Jeg hadde en vanlig ergometersykkel hjemme før, men den er vond å sitte på. Her kan jeg sitte i en god stol, og da glemmer jeg nesten at jeg trener både armer og beina.

Bergensfruen har ingen planer om å slutte med syklingen – tvert om.

- Dette er noe alle burde gjort! Jeg skulle ønske at enda flere fikk tilgang på sykkel og Motiview. Målet er at jeg kan klare meg bedre selv, og bo lenger hjemme, avslutter den dedikerte idrettsutøveren Wenche Gjertsen.