Sykkelinstruktører i 90

Motiview har blitt en svært populær aktivitet på Voss det siste året. Det skal Gerda (90) og de andre sykkelvertene ha mye av æren for.  

Se video nederst i saken

Stiftelsen Sosialbygget på Voss huser over 120 pensjonister i alderen 67 til over 100 år som bor i sine egne leiligheter i bygget. De er en aktiv gjeng som stadig er ute på turer og aktiviteter sammen med aktivitørene på bygget, eller aktiviserer seg på egen hånd.

Nå har likevel Motiview blitt en av de mest populære tilbudene den aktive gjengen har å benytte seg av. 

– Av de som bor her er det ca 40 som er aktive en eller flere ganger i uken. Vi har tilbud om fem sykkeltreninger i uken. Og syklene er plassert slik at de kan brukes hele døgnet, forteller aktivitør Anne Dalland.

FORTSETTER UNDER BILDET

Dagny Brekke (87) Gerda Rene (90) tar seg en kaffipause mellom sykkeløktene. Sistnevnte er en av sykkelvertene på Sosialbygget og har sin egen treningsgruppe hver onsdag.

Beboere er sykkelverter

For å gi et så godt tilbud som mulig, ble fire beboere lært opp som sykkelverter. De tar med seg andre beboere til faste økter både på dag- og kveldstid. 

– Sykkelvertene er veldig engasjert og gjør en fantastisk jobb. De er også flinke til å motivere de andre på huset til å bli med. Dette gir kontinuitet og progresjon i sykkeltreningen, forteller Dalland. 

En av sykkelvertene er 90 år gamle Gerda Rene. Hun har med seg en fast gjeng til syklene hver onsdag. 

– Da tar jeg dem med til der vi har sykkelen, setter på sykkelen og starter en film. Det er ikke vanskelig å få dem med seg til sykkeltrening. Alle synes det er veldig kjekt, smiler den spreke 90 åringen.

 

Et viktig tilbud på så mange måter

Aktivitøren på Sosialbygget forteller at hun ønsket å skape en sosial møteplass hjelp av sykkel, film og musikk der alle kunne delta ut i fra deres egne forutsetninger. Et år etter at Motiview-konseptet kom i hus, ser det ut til å lykkes på så mange måter.

– All vår aktivitet skal redusere ensomhet og isolasjon, samt opprettholde kroppens funksjoner både fysisk og psykisk. Fysisk aktivitet har en sentral plass i våre tilbud. Fysisk aktivitet er viktig hele livet og spiller en avgjørende rolle for livskvalitet og uavhengighet, uansett alder. 

Hun ser også sitt samfunnsoppdrag i syklingen.

– Samfunnet legger opp til at folk skal bo lengst mulig hjemme og da er det viktig å ta vare på den friske delen av mennesket. Sykling er bra for hele kroppen og er et  fallforebyggende tiltak som sparer samfunnet for store summer.

– Dessuten er det en aktivitet som kan gjennomføres hele året, uansett vær, skyter hun inn. 

Etter ett år med Motiview og sykler på huset så har jeg nok alle som benytter syklene med meg når jeg påstår at dette gjør godt og er en av de mest populære aktivitetene vi tilbyr, og det er mange!

Anne Dalland, Aktivitør Sosialbygget på Voss