Demens: Fremtiden er lys og mørk

Enda en ny pille som skal stagnere utviklingen av Alzheimer er på markedet. Er det denne vi har ventet på? Uansett må vi stålsette oss på et samfunn der utfordringene står i kø.

Article image

Geir Selbæk er blant annet professor i geriatri og forskningssjef ved Nasjonalt senter for aldring og helse. De siste 20 årene har han vært en av landets fremste forskere på demens.

- Vi har hatt mange bremsemedisiner som for en del av dem som har Alzheimer sykdom, kan bremse symptomene i en periode. Nå har det kommet en ny medisin det kan tyde på kan påvirke selve sykdomsprosessen. Det er et gigantisk vitenskapelig gjennombrudd, men så gjenstår det å se om det er et gjennombrudd for hver enkelt person med demens, forklarer Selbæk.

Fordobling av demens de neste 25 årene


Utregninger viser at det kommer til å bli dobbelt så mange mennesker med demens diagnose de neste 25 årene.

- Det er en stor utfordring for hele velferdsstaten som kommer til å legge bånd på mye ressurser. Det er rett og slett en utfordring en ikke vet hvordan man skal takle, sier Selbæk som tidligere i år ga ut boken “Demens - Alt du bør vite om demenssykdommer og hvordan de kan forhindres”.


Hør podcast-episoden demens forskeren deler av sin kunnskap og sine tanker om fremtidens demensomsorg.

Lytt på i Spotify