I kø for å bli sykkelverter

På det meste har det vært 19 frivillige på Marker Bo og Servicesenter. Mange av dem er tidligere ansatte.

Article image

- Her er jo gamlesjefen min da. Hun var sykehjemssjef her tidligere. Nå er hun sykkelvert og har ansvaret for de frivillige her, forteller Hege Bye og klapper Ragnhild Fagerås på skulderen.

De to siste årene har de frivillige med de grønne skjortene blitt et helt vanlig syn på Marker Bo og servicesenter - flere ganger i uken. Når de kommer, så er det sykling på programmet.

Frivillige i turnus

På det meste har det vært 19 frivillige som har vært tilknyttet prosjektet. Nå er de 13 som går i turnus som frivillig.

- Da vi fikk denne sykkelaktiviteten for to år siden, så trengte vi frivillige. Jeg snakket med min nærmeste leder om hun kunne hjelpe meg. Hun hørte med tidligere kolleger som var blitt pensjonister og så spredde det om seg, forteller Hege Bye som startet sykkelvertprosjektet gjennom sin stilling som prosjektleder ved Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjeneste, Østfold (USHT)

I dag er det både tidligere ansatte, pluss flere fra Sanitetskvinnene som utgjør stammen i de frivillige. I tillegg kommer det stadig henvendelser fra pensjonister som ønsker å bidra.

- Hva som gjorde at du ville være frivillig her?

- Jeg liker å holde meg i vigør og syntes det hørtes artig ut å bidra her. Jeg kjenner jo huset og pasientene godt, sier Ragnhild Fagerås, tidligere virksomhetsleder på huset.

- Jeg føler jeg får mye tilbake. Pasientene setter pris på å ha en liten samtale og få en liten hvilepause fra avdelingen - enten på sykkelen eller bare ut her for å prate litt.

En av de ivrige syklistene som er med hver gang, er Kjell Anders.

- Det er bra å holde seg i form. Beina er gode å ha vettu, sier 95-åringen som legger til at han sykler 8 km i uka.

- Og så er det moro å treffes her på syklene og prate. Så det sosiale har veldig mye å si, mener Kjell Anders.